De oorsprong van dammen

Dammen is al een eeuwenoud spelletje dat op de dag van vandaag nog steeds veelvoudig gespeeld wordt. We staan er nooit bij stil waar spelletjes eigenlijk vandaan komen en dat is zonde, want vaak verteld de geschiedenis van een spelletje waarom het zo ontstaan is. Het is daarom belangrijk om het ontstaan van het dammen zorgvuldig na te gaan.

Geschiedenis

Geleerden denken dat het dammen zo'n 5000 jaar geleden ontstaan is, want er is een oud bord met de typerende vakken gevonden uit die tijd. Het enigste verschil hierbij was dat de stenen in een kegelvorm waren, dus of het een officieel dambord was is niet te zeggen. De naam dammen is waarschijnlijk afgeleid van de naam van de Franse koningin in de middeleeuwen. Zij werd dame genoemd waarna het spel als 'jeu de dames' werd bestempeld. Vele wetenschappers zijn het niet eens met deze theorie en baseren het ontstaan ergens anders op.

Pools dammen

De echte oorsprong is niet vast te leggen, want er zijn verschillende theorieën waarvan wetenschappers denken dat dammen vandaan komt. Een ander verhaal komt uit Parijs, waar een Pools persoon in 1723 een dambord maakte met 100 velden zoals we het nu kennen. Deze manier van dammen wordt ook wel Pools dammen genoemd. Het dammen met een dambord met 100 velden is zoals wij die kennen en deze wordt ook gebruikt voor internationale wedstrijden en toernooien.  Alleen wordt er ook bij deze theorie gezegd dat hij niet klopt want we kunnen al een dambord met 100 vlakken vinden uit het jaar 1696. Dit bord is in Friesland gevonden.

Damregels

Leren dammen kan iedereen, daarom hebben wij alle regels voor jou op een rijtje gezet om een beetje duidelijkheid te creëren. Een spelletje dammen speel je met 2 personen die beide 20 damstukken hebben. Een dambord heeft 100 vlakken die licht en donker zijn. Wanneer je jouw damstukken op het bord gaat leggen dan mo

Lees meer...

Amerikaans/Engels dammen

Deze variant van dammen wordt in het Engels English Draughts en in het Amerikaans Checkers genoemd. De versie van het damspel vertoont veel overeenkomsten met het normale dammen.  Zo zijn de meeste regels hetzelfde, maar er zijn ook een paar verschillen te vinden.

Benodigdheden

Lees meer...