Damregels

Leren dammen kan iedereen, daarom hebben wij alle regels voor jou op een rijtje gezet om een beetje duidelijkheid te creëren. Een spelletje dammen speel je met 2 personen die beide 20 damstukken hebben. Een dambord heeft 100 vlakken die licht en donker zijn. Wanneer je jouw damstukken op het bord gaat leggen dan moeten deze op de donkere vlakken gelegd worden, ongeacht de kleur van jouw damstukken.

Damstukken zetten

Degene die met de witte damstukken speelt begint altijd het spelletje. De damstukken mogen alleen schuin vooruit gezet worden waarbij gedurende het gehele spelletje alleen op de zwarte vakken gespeeld wordt. Bedenk van tevoren goed na over de zetten die je gaat maken want eenmaal het stuk aangeraakt maakt je verplicht deze te verzetten.

Het slaan van een damstuk

Om goed het spelletje dam door te komen moet je jouw tegenstander slaan. Niet letterlijk natuurlijk maar zo wordt het genoemd wanneer je een damstuk van je tegenstander verovert. Je kan alleen een damstuk slaan wanneer je een schuine zet doet waarbij je één damstuk van jouw tegenstander kunt overbruggen. Het vak na het damstuk van de tegenstander moet dus vrij zijn om weer op neer te kunnen komen. Degene die de ander slaat mag ook direct weer door en er mogen zelfs meerdere damstukken per beurt geslagen worden. Wanneer een damstuk van jou geslagen is dan moet deze van het bord af, dus gedurende het spel wordt het aantal damstukken alleen maar minder. De regel bij het dammen is ook, wanneer je kunt slaan dan is dit verplicht. Op deze manier kun je dus nooit je tegenstander matsen.