Bekende dammers

Alle sporten hebben zo hun helden, zo heeft het voetbal Messi en het basketbal Lebron James. De damsport kent vele grootheden, er zijn zelfs grote damprofessionals van Nederlandse bodem.

Herman Hoogland

Herman Hoogland is een grote naam in het Nederlandse dammen. Hij werd in zijn damcarrière eenmalig Nederlands kampioen en eenmalig wereldkampioen. De damwereld maakte kennis met hem al op 17 jarige leeftijd. Op deze leeftijd werd hij helaas vaak tweede of eindigde op een nog lagere plaats. De eerste plekken waren toen nog niet voor hem weggelegd. Hij was een echte ondernemer wanneer het aankwam op dammen. Hij heeft zelfs een eigen speelwijze ontwikkeld. Ook heeft Herman Hoogland vele damclubs door heel Nederland opgericht. Helaas is hij al om redelijke vroege leeftijd overleden aan een hartkwaal en mochten we niet langer van zijn damspel genieten.

Piet Roozenburg

Piet Roozenburg was een groot dammer, hij werd wereldkampioen dammen in de jaren 1948 tot 1956. Hiernaast werd hij ook nog eens 8 keer Nederlands kampioen in verschillende jaren. Hij heeft door zijn innovatieve instelling ook een eigen opstelling die met de naam 'Roozenburg-opstelling' direct naar Piet linkt. Piet Roozenburg heeft zich ingezet voor de dammers en heeft de cursus dammen geschreven die nu te verkrijgen is bij de LOI opleidingen. Piet Roozenburg heeft ook een broer die actief was als professioneel dammer, hij werd eenmalig Nederlands kampioen 1957. Als klap op de vuurpijl wordt Piet Roozenburg ook nog eens uitgekozen als sportman van het jaar 1948. De titels die hij met trots droeg waren Nationaal Grootmeester en Internationaal grootmeester.