Amerikaans/Engels dammen

Deze variant van dammen wordt in het Engels English Draughts en in het Amerikaans Checkers genoemd. De versie van het damspel vertoont veel overeenkomsten met het normale dammen.  Zo zijn de meeste regels hetzelfde, maar er zijn ook een paar verschillen te vinden.

Benodigdheden

Bij normaal dammen speel je op een bord dat 100 velden heeft (10x10), maar deze variant van het damspel wordt op een bord met 64 (8x8) vakjes gespeeld. Dit 64-veldenbord is qua uiterlijk hetzelfde als een normaal dambord. Wanneer je begint met spelen wordt het bord  zo tussen de spelers geplaatst dat de dichtstbijzijnde hoek aan de rechterkant wit is. Dit is bij schaken ook het geval. De damstenen, die er hetzelfde uitzien als bij normaal dammen, worden op de donkere velden van de onderste 3 rijen geplaatst. Je speelt dus ieder met 12 stenen.

Regels

De meeste regels bij het Engels dammen zijn hetzelfde als bij het normaal dammen. Een verschil is dat bij het Engels dammen diegene die met zwart speelt mag beginnen. Ook mag een je alleen maar met je damsteen voorwaarts slaan. Heb je een dam dan mag dit wel, maar dan mag je je steen maar een vakje verzetten. Dit betekent dat wanneer je met een dam slaat, je direct op het vakje achter de geslagen steen moet gaan staan. De enige uitzondering hierop is wanneer je meerdere stenen achter elkaar kunt slaan. Overigens mag een speler kiezen of hij wel of niet meerdere stenen slaat.

Net zoals bij normaal dammen is het bij deze variant zo dat het spel afgelopen is wanneer een speler al zijn damstenen kwijt is.